Kesayangan GincoMerahJambu

RESEPI: Puding Coktail

assalamualaikum..

selamat hujungggg minggu!
aku rase sejak-sejak aku kerja yang memerlukan aku bangun
pagi-pagi ini aku macam dah semakin rajin bagun awal pagi 
dan paling penting aku dah tak tidur balek even weekends pon

ayah aku cakap dah semakin lulus untuk kawen sekarang ni
(sebab buat sarapan pagi)

semalam jugak..mama aku ajar aku buat one type of dessert ni which is called "Puding Coktail"


puding ini sangat senang untuk beginner macam aku 

bahan-bahan
PUDING
- Tepung Kastard ( 1 cawan )
- Air ( 4 Cawan ) 
- Gula Pasir ( 1 Cawan)
- Garam ( Secubit )

KUAH
- Buah-buahan coktail dalam tin
- Susu Cair ( 1 tin )
- Susu Pekat ( 4 Sudu besar atau mengikut kemanisan)

cara masak:

untuk puding:
masuk kan semua bahan dalam satu periuk sederhana dan gunakan api paling kecil..palin penting jangan tinggal puding itu means korang kene sentiasa kacau sampai pekat dan jadi puding..

kemudian sejukan dalam bekas..

kalau nak lagi best..letak puding dalam peti sejuk

kuah:

korang masuk je semua bahan tu dalam satu mangkuk..aku gune buah-buahan tin yang dalam tin besar sebab keluarga ramai kan..susu pekat tu untuk memberi rasa manis pada kuah tersebut..

kalau rase buah-buahan dalam tin tu macam kurang jee...korang boleh tambahkan nata de coco..

ikut kreativiti je..

done!

bye2


4 comments:

athirah salleh said...

waaa sedap.nak buat jugaklah nanti. (:

Green Apple said...

wahhh.. nampak sedap tu... nak cuba juga nanti.. tq.. kongsi resepi...

GincoMerahJambu said...

atirah salleh:
try2

green apple:
same2

Alexandriana Alia said...

sedapnya...!