Kesayangan GincoMerahJambu

Belajar dari Kehidupan yang Singkat ini untuk Membahagia kan

assalamualaikum..

pernah tak korang alami situasi ini bila datang nya perasaan tak puas hati pada keadaan sekeliling dan paling nampak bila tak puas hati dengan keadaan diri sendiri

berpura-pura bukan kura-kura

well dalam hidup yang kita lalui hari-hari ni banyak sangat benda yang kita kena lalui dan hadapi tapi cara setiap orang menghadapi sesuatu keadaan itu adalah berbeza

aku cakap berbeza sebab aku selalu jadi yang paling lemah antara semua orang yang sedang mengalami dugaan

imagine that aku pernah mintak nak berhenti belajar masa semester satu dulu sebab rasa dip in Secretarial Science tu sangat susah..

percaya tak kalau aku cakap kadang-kadang kita ni terlalu suka hide kan apa yang kita rasa

tak nak tunjuk marah sebab takot orang lain terasa

selalu suka sangat simpan apa yang ada dalam hati tu even lepas kena marah pun..walaupon dalam hati memberontak nak cakap "hey diam larh..dah puas belum marah aku..macam la kau bagus sangat!" *pengalaman dapat masa kerja hari tu.. tapi mulut mesti tak terluah sebab tak nak rosak kan lagi keadaan yang tengah tegang..

sambil = Pura-Pura senyum...

saya boleh "walaupun sebenarnya tak boleh"

this is the situation that force me to learn a lots..it just happen to me when i tibe-tibe have to accept the faith yang i might have to be more than one years tanpa along....belajar berdikari

aku selalu cakap dekat along yang aku boleh and there's nothing he has to worried 

padahal

hari-hari dengar lagu taylor swift- breath


and when my father look at my face and ask "are you okay?"

"yes dad, im totally okay..nothing have to worry..one years is not that long macam yang akk pk hari-hari kan "

sambil = Pura-Pura Ketawa

tapi siapa yang pernah betul-betul jujur dalam dunia ni..yang mampu untuk tunjukkan segala jenis perasaan dalam hati dekat semua orang..biar semua orang tahu apa yang kita rasa

dunia ini tidak pernah kejam walaupun kadang-kadang kita rasa dunia ini terlalu kejam untuk kita..
dalam hidup yang sesingkat ini banyak pelajaran kehidupan yang perlu kita hadapi setiap hari..

jadi 

belajar untuk mengalah pada sesuatu yang mampu membahagia kan hidup kita

belajar untuk menghargai pengorbanan orang lain

belajar untuk menjadi susah supaya tidak terlalu mudah menongkat dunia

belajar untuk tidak menjadi seorang yang mementingkan diri sendiri

6 comments:

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

hidup adalah proses pembelajaran sepanjang hayat :)
jgn pernah berhenti utk belajar ...

excellence!

GincoMerahJambu said...

betul! tiada siapa boleh berhenti belajar dalam hidup

younotme said...

^_^ suka baca entry2 awk.cumel but ad mkna. hehe. btw do visit blog baru nurul eyh.lala

GincoMerahJambu said...

tengs syg..i dtg blog u ni..heee

WiE said...

inilah namanya kehidupan.. samada kita suka atau tak life must go on..

GincoMerahJambu said...

wie: betul tuu