Kesayangan GincoMerahJambu

Syie Beauty Secret...

assalamualaikum..

tak lah secret sangat pon..tajuk je gempak sikit

how's your day peeps? 

aku masih melalui hari-hari yang biasa kecuali sekarang semakin sibuk study tentang fesyen.. shawl..color..makeup..dan juga akan jadi stress bila ada bintik warna merah muncul bila bangun pagi dan bila pegang kulit rasa tajam-tajam..

tapi aku sentiasa mencuba untuk memperbaiki nya..try and error sometimes..tapi belajar dari kesilapan itu penting! 

orang cakap kalau nak cantik di luar (yang orang nampak) harus lah cantik di dalam juga (yang orang tak nampak) tapi kadang-kadang kita tak boleh nak avoid diri sendiri daripada jadi tak cantik di dalam tu..Negatif thinking..

REFRESH kan diri dalam bilik 
.cara aku mengembalikan semangat dan menghalau sifat-sifat negetif dari otak balik ialah dengan cara berangan..

yes..that what i always do when i was a kid..ngeh2
*budak perempuan biasa la main makeup mak, kasut mak, tudung mak*

i just want to share with you a little step of how i take care my skin and what my fav makeup right now.. aku bukan pandai sangat tapi tak salah berkongsi benda baik dengan orang lain kan


si sheshe yang semakin bijak meng gebu kan pipi


1. Temulawak Peeling Mask

my best friend ilie introduce this to me and i really love this one..dapat membuang bintik-bintik halus dekat muka yang tak berapa nak flawless ni dan jugak aku sure akan pakai mask ni sehari sebelum ada apa-apa acara yang perlukan aku untuk makeup sebab ianya dapat mengawal minyak dan makeup dapat bertahan dengan lebih lama..

psst..kalau tak pandai nak pakai sila minta orang lain pakai kan dan lepas tu belajar la pakai sendiri

RM 9.00

2. Deary Tissue Mask

aku beli mask ini waktu muka aku mengalami masalah yang sangat teruk..jerawat tumbuh melata dan subur dan keadaan kulit sangat tak bersih..dan ia adalah kali pertama seumur hidup aku pakai tissue mask dan its really wonderful..sejuk sangat rasa nya dan lepas tu sangat fresh dan kulit menjadi lebih baik

deary tissue mask ini boleh di dapati di watson..(Sebab aku cari dekat guardian tak jumpa) dan ia mengandungi  Pearl & Vitamin C which is good untuk kulit supaya tak kedut cepat sangat..hik!

RM 4.72

3. Alas Bedak Mustika Ratu + Alas Bedak SariAyu

ouch! 
yang ini adalah sangat-sangat baru dan aku beli selepas tengok tutorial sis fyna*semua orang kenal kan..
ini daripada salah satu video beliau yang terbaru..cara nya ialah mencampurkan kedua-dua jenis alas bedak ini  dan apply dekat muka,..

i love the color sebab tak terlalu putih melepak and just nice on my face

RM 6.00 
setiap satu!

4. SilkyGirl Perfect Cover Conclear

aku baru sahaja menjinak-jinak kan diri menggunakan concelar untuk menyamarkan warna eye bag dan parut-parut di muka

ia nya agak ok..tapi aku masih mencari yang lebih baik daripada ini

RM 15.90




dan sekarang tengah seronok belajar buat wing dekat mata..
ni gambar dulu-dulu wing pon macam wing patah sayap..ngeh2

wing sekarang


fine! 
tak nampak jugak..*tapi ade tu..korang je tak nampak..

aku memang tak pernah merasa pakai barang-barang mahal kat muka ni..cuma sentiasa mengikut kemampuan..

8 comments:

Anonymous said...

wah, cun sgt !
nk tanye - alas bedak mustika ratu n sariayu 2 warna apa???

GincoMerahJambu said...

syie pakai wrne kuning langsat(sariayu) and sawo matang (mustika ratu) tapi cr yang wrna dia slow sikit taw..sebab dia ada dua sawo matang..satu gelap sngt..ni cerah sikit

syazwan tahir said...

saya pakai Garnier Men..hehehe ;p

btw terima kasih sudi singgah kt enciksyazwanpunyablok.blogspot.com singgah dn follow belog awk skali :)

kebaya ungu yg kt entri sy tu cantikkan? x nk buat 1?hehe :) slm knal

Suwanto said...

cantik ya...

Aku Si Pujangga said...

ni bila nak apply jd pelakon.. hehe..

Anonymous said...

owh,thanks syie..sy de tgk tutorial kak fyna,dy de campur 2 jns bdk asas tu kn?

nk tnya slen warna 2,sariayu dgn mustika ratu ada warna pa g yek?

~Nur Sarah (maap x de blog ^^)

GincoMerahJambu said...

nur sara: bagos2..yang tutorial tu la yang syie ikot..selain dua warna ni..ada warna sawo matang tapi jenis gelap la..tapi syie nasihat kan foundation paling best syie pernah pakai is silkygirl bb cream..sebab syie rasa ia lebih baik dari alas2 bedak ni

Nur Nufa said...

Nak tanya, beli kat mana ye yg alas bedak dua 2 tuh..