Kesayangan GincoMerahJambu

Bersabarlah Rezeki Itu Pasti Ada

assalamualaikum..

seriously menjadi seorang penganggur dalam jangka masa dua minggu atau lebih akan membuatkan anda berasa sangat LOSER! .. *bercakap melalui pengalaman sendiri*

tapi mengeluh pun tak baik .. tak berguna .. along selalu cakap "ada orang rezeki dia cepat, ada orang rezeki dia lambat..ada orang bila dah kawin and ada anak baru dapat kerja..maka marilah kita kawin" eh....tetttt!


sebenarnya:

berhenti kerja (dari kerja yang kita tak suka) dan duduk dirumah pun ada kebaikannya walaupun untuk jangka masa pendek .. 

ini ialah masa untuk kita berfikir apa sebenarnya yang kita mahu kan dalam hidup kita..samaada nak sambung belajar/ nak ikut mana-mana kursus/ nak cuba kerja yang lain?

ini jugak masa nya untuk melihat dan menilai kesalahan dan kesilapan yang pernah kita buat masa bekerja dulu

jugak untuk kita lebih bersemangat untuk mulakan kerja lain nanti

sesetengah orang..

lebih gemar kan kerja di pejabat nine to five menghadap kertas-kertas dan skrin komputer

lebih suka kerja sendiri .. aku lah bos aku lah pekerja .. untung rugi aku lah yang tanggung sendiri

lebih suka dan suka mencuba pelbagai jenis kerja untuk menambah pengalaman dan pengetahuan
.
aku salah seorang dari kalangan sesetengah orang tersebut...

dalam hidup ini kadang kita tak sedar kemampuan diri sendiri atau mungkin kita sedar cuma tak tahu untuk kearah mana .. Insyaallah bumi Allah ini luas .. Bumi Allah ini subur .. jika sampai masanya pasti ada rezeki .. Bersabarlah.. semoga aku sendiri akan menjadi seorang yang lebih tinggi tahap kesabaranya..

6 comments:

saya_arief said...

stiap orang ade kelebihan masing2.
kan?
:)

::Miss Hearty:: said...

betol tuh syie ! :)
setuju amat dgn kata2 awk ..
sy pon penganggur terhormat kat umah gak neh.bru je benti keje.huhu :)

GincoMerahJambu said...

arief: yes..dats true

miss hearty: yes..kalau kt tak suka apa yang kita buat untuk apa kita teruskn lagi kn

Eqa Yazid said...

syie ; kau kira ok 2 minggu. aku da 2 bulan. sabar je doh. hahaha. kerja p.a mmg tak sesuai dgn aku. sanggup resign. pergi interview merata, sana - sini. alhamdulillah sabar aku berbaloi. heheh.. da dpt keje baru daa . insyallah much better than before. hope so :)

GincoMerahJambu said...

ak dah sebulan lah yunk oi..tp stat dr dua minggu da rase x best btol..syukurlah ko dah dpt keje..ak smpai sekarang tak dapat2 lgi

Hanie Dew said...

bila study dulu rasa nak cepat cepat keje. bila dah keje rindu nak study balik. bila dpt keje tak related dgn subjek study dulu. nyesal tak sudah. haissh..

fikir la baik baik keje apa yang sesuai dengan ko. (^. ^)