Kesayangan GincoMerahJambu

Satu Hari Satu Resepi

assalamualaikum,

nampak tak entry guna tajuk untuk orang yang jarang-jarang masuk dapur? terserlah sangat lah sekarang ni kan? sebab bila jarang masuk dapur sekali masuk sakan buat entri masakan yang di masak sejak masuk dapur.


aku ni ikut kan tak lah malas sangat nak masak cuma, errr...sibuk dengan kerja (alasan famous anak dara tak tahu masak) jangan risau tak kebulur kalau kawin dengan aku, lauk simple2 boleh lah..tak la terror nak masak untuk jamu ramai-ramai bagai. lagipun,


sejak ada buku kesayangan ni, keinginan nak bangun awal tiap-tiap pagi untuk masak tu lain macam sikit, lagipun dah kena warning dengan along sebenarnya 

"buku tu, guna..jangan simpan je, belajar masak"

*duckface

lepas tu sekarang kerja dia kejut aku pukul 5.45pagi setiap hari untuk pastikan aku bangun awal lepas tu masak. *huh

haa..faham tak kenapa sekarang dekat instagram tu asyik tengok gambar makanan je diupload?


tapi makanan-makanan ni semua dah dalam poket punya resepi, tak payah selak buku dah. cuma kecoh sikit lah bila aku kat dapur 

"mama. loyang kat mane?, mama, majerin dekat mana?. mama, serbuk coklat kat mana?"

my mum ni jenis suka pindah-pindah kan barang sebab dia cakap bosan, hahaha. bila anak dara sorang ni turun dapur minggu ni susunan lain, minggu depan dah lain balik. 


sebenarnya bila beli buku resepi macam ni tak semestinya nak tiru satu-satu yang dalam buku, camtu jenuh nak tunggu/nak beli semua bahan dulu baru complete barang masak baru nak masak, memang jenuh la syg, ambil buku ni sebagai inspirasi, sebagai semangat untuk kita masak dan at least bila tak tahu nak masak apa, atau teringin nak makan sesuatu, nah..buku untuk rujukkan kan dah ada. 



its me again

nasib lah korang follow blogger spesis suka tempek gambar besar-besar dekat entry yang tak ada kena mengena. hiks! 

follow me on my twitter and instagram (syiemazlan) 






7 comments:

Hazwani Harun said...

comel2..hihi

Pinkbubblegumprincess said...

love how u pakai shawl..cantik! ;)

laskar pelangi said...

comel alahai tuan tanah blog ni:)
kita pon ada jugak buku tu.suka tengok2 resepi...semua rasa nak buat..hik3

boni kacak said...

adeh.. tgk kek batik tu, terus mengidam... nasib baiklah ada gambar tuan tanah yang dapat meneutralkan semula proses pengidaman tu.hahaha

Mira Adzlia said...

cumil la dier :)

CikLily Putih said...

masak janGan x masak ye

┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌ said...

cam best buku resepi tuh ;) selamat memasak :) dah boleh lah buat entri share2 resepi...hehe