Kesayangan GincoMerahJambu

Melaka River Cruise

assalamualaikum..

korang pernah tak ke melaka? rasenye mesti ramai yang dah pernah pergi kan..terbaru..melaka menyediakan satu lagi tarikan yang betol-betol menarik lah bagi aku..


tangan aku goyang-goyang..excited sangat kan..haha

MELAKA RIVER CRUISE

makne nya..kita sebagai pelacong ini akan dibawa menyusuri sepanjang sungai melaka dengan menaiki bot..bot tersebut akan membawa kita menyusuri sepanjang sungai melaka selama 40 minit..

melaka river cruise ini dibina sejak tahun 2005 dan aku rase kerajaan mesti habeskan banyak belanja untuk ini sebab banyak bangunan di lukis, di ubahsuai..rumah-rumah melaka yang sangat cantik..mase tahun 2008 dulu..tak lah secantik yang sekarang bagi aku..sekarang memang sangat cantek pemandangan kat sini



aku ingat one family on one bot..*belagak..tapi satu bot mereka dah sediakan tempat duduk untuk 40 orang kalau aku tak silap..tiket for dewasa RM 10.00 kanak-kanak RM 5.00, manakala untuk adik-adik comel yang bawah 2 tahun freee! tapi mak bapak kene pangku lah budak-budak ni...

antara pemandangan yang sempat aku curik-curik snap sepanjang sungai melaka ini..(bapak aku pegang camera sebab aku banyak sangat snap pic)


i always suke dengan gajah! 
muahaha..syg adek-adek aku yg sporting!


rumah tradisional melaka

terdapat banyak rumah tradisional melaka yang ade kat tepi-tepi sungai ni..semuanya dihias dengan lampu-lampu yang cantik..dan bentuk rumah sememangnya bentuk rumah melaka tradisional..aku tengok orang yang duduk dalam rumah ni buat macam takde pape jadi je..dyorang dah biase agaknye kot..heee..

aku je yang jakun tengok diorang..



jambatan yang terdapat sepanjang sungai

kalau tak silap aku terdapat sebanyak sembilan buah jambatan sepanjang sungai ini..im not so sure about their name cz dah almost two weeks kan..tapi jambatan yang dalam pic first tu memang cantik..bawah jambatan tu lampu warne warni oh..

i dapat duduk depan so dapat la view macam ni dengan pakej perickan air sungai dekat muka!* nanges

sepanjang sungai ini jugak boleh nampak eye of malaysia, kincir air lame, kapal lame..location river cruise ini sebenarnya di tengah-tengah bandar melaka..time balek baru aku sedar..dan pemandangan melaka pada waktu malam sangat-sangat cantekk..!

yang kat bawah ni aku copy je! heee

MALACCA RIVER CRUISE
Venue: The Malacca River jetty in front of the Quayside Heritage Centre.
Departs daily from 9am to 11.30pm
Ticket: Adult RM10, child below 12: RM5
Group Tour: RM100 per boat. Can be arranged by calling Malacca River Cruise at 06-281 4322 or cruise guide Bernard Kenneth Gooting at 012-9127210


Nearby Attractions
There are plenty of attractions near the Melaka River Cruise.  A few of them are:
  • The Stadthuys
  • Christ Church Melaka
  • The Maritime Museum
  • Jonker Walk
There are also couples of attractions within walking distance (about 15 – 20 minutes):
  • Menara Taming Sari (a revolving observation deck from a height of 80 meters)
  • St Paul’s Hill (A Famosa)
  • Dataran Pahlawan MegaMall
  • Mahkota Parade Shopping Mall
  • Istana Museum Melaka



2 comments:

yaya_flanella said...

nama je kampung yaya kat melaka. tapi tak pernah pergi. huhu

munirah said...

haha.. same ngan yaya.. kg kat melaka jugak.. tapi famili tak pernah bawak naik river cruise..