Kesayangan GincoMerahJambu

Tak salah lelaki suka main Video Game

assalamualaikum..

selamat hari jumaat..

aku pernah terbaca banyak kali dalam banyak-banyak status facebook yang selalu keluar bile some couple bergaduh besar mesti tentang si BF tak bagi perhatian dekat si GF hingga kan si GF merasa kan "kurang kasih sayang"

"sorry i don't have enough time for you"
(the status)

"fine"
(gf comment)

"boleh je ko maen game online dengan aku"
(si kawan comment)

kebenaran nya

budak lelaki sangat gila kan permainan video online atau online game!

aku sendiri sejak ayah aku mula-mula belikan adik aku sebijik computer sampai lah beli kan sebijik laptop untuk dia dan membuat sambuang internet di rumah..perkara utama yang aku tak puas hati dari dulu sampai sekarang bile dia main game tak ingat dunia!

sometimes aku rase adik aku tu hilang social skills sebab aku memerap dalam bilik dari pagi sampai malam mengalahkan anak dara...mase tu itu jelah budak lelaki yang aku kenal sebab kapel zaman skola dulu pun maen-maen je

sekarang bila dah besar dah ade serious relationship dengan seseorang baru aku kenal budak lelaki sikit-sikit..

tipu lah kalau aku tak pernah terasa hati bila BF main game pada saat aku rase nak masej dengan dia


tapi..

apa yang kita kena pasak dalam minda ialah:

- itu ialah apa yang dia suka buat sejak sebelum dia bersama dengan kita..hobi sejak dia tak cukup umur

- kita bukan isteri dia yang suka-suka hati nak kongkong apa yang dia nak buat

- ok ape boy suka main game online..aktif sikit otak mereka berfikir..tak kan nak kapel dengan budak lelaki yang soo boring..asyik tengok tv jee

- dia bukan sah milik kita lagi..biar lah dia nikmati hidup bujang dia sepuasnya..

- kita sebagai girl tak payah asyik tunggu si BF nak masej mase dia main game..waktu macam tu kita boleh guna untuk belajar masak, chat dengan BFF di facebook, tolong mak buat kerja rumah...at least terisi mase tu

tetapi!

budak lelaki pun kene jugak pasak dalam otak korang:

- balance kan masa untuk main game dengan untuk layan si GF


- jangan sampai GF rase online game korang lebih penting dari mereka walaupun mmg penting


- berbincang..


- hargai GF dan jangan sampai si dia hilang respect pada anda sebab lansung tak hargai pengorbanan dia



tak susah pun bercinta ni kalau saling tolak ansur..

"belajar untuk memahami kalau diri sendiri mahu difahami..sebab kalau sebelum berkahwin kita sudah tak mampu nak tangani masalah sekecil ini apatah lagi dugaan lebih besar selepas berkahwin"

mama aku selalu pesan

" orang lelaki sebelum dan selepas berkahwin berbeza "

boleh faham tak..atau aku perlu taip satu entry untuk jelaskan lagii..

"cinta itu sangat indah kalau kita mampu jadi kan ianya indah"

11 comments:

Si Pujangga said...

lelaki dan game x dapat dipisahkan.. :)

Sang Penulis said...

Salam dik, betul apa mak adik ckp tu.. Bila sudah berkahwin dunia fantasi itu akan lelaki tinggalkan demi tanggungjawab yg berat.. tetapi jika masih ada lelaki yg tidak meninggalkan dunia fantasi itu, maka masih ada kekeliruan didalam jiwa dia.. based on my experience, coz saya dulu sangat aktif dan addicted dengan game online, now sudah pun saya tinggalkan demi isteri yg tersayang juga menuju membina keluarga Sakinah :)

yaya_flanella said...

wah hebat gila komen Sang Penulis :')

GincoMerahJambu said...

si pujangga: betul kann

GincoMerahJambu said...

sang penulis:pendapat seorang lelaki yang sememangnya patut girl taw

GincoMerahJambu said...

sis yaya: taw xp..ekeke

taliff said...

Betul, Hormat menghormati satu yang amat penting....Lelaki suka game? ahahahahaha....semua lelaki sukakan Game :)

Mialia said...

ehehe.. btol ler.. kkdg mesej kwn, satu jam lepas tu bru dia balas.. bungek btol.. haha

GincoMerahJambu said...

taliff: semua lelaki cakap begitu

GincoMerahJambu said...

mialia: hahahha..marah oh

amir aizat said...

saya tak suka game kdg2,hehe