Kesayangan GincoMerahJambu

tak lah payah ikut orang sangat

assalamualaikum..

setiap hari mesti syaitan lalu lalang atas kepala sambil menghasut



nampak cantik la tengok orang tak pakai tudung tuu 
"boleh buat bagai-bagai fesyen rambut leh letak colour berjenis-jenis dekat rambut"


girls yang pakai tudung lepas tu pakai baju labuh lepas tu pakai dengan seluar ketat n nipis tu
"wahh cantik nye kaki dia..kaki aku pun cantik jugak tapi aku tak pernah pulak tunjuk macam tu..kalau aku dapat buat macam tu kan best jugak"


tengok girls tu tinggi lampai..kurus..kulit licin
"apa lah yang dia pakai agak nya tu..aku pun nak jugak"


tengok orang pakai tudung tapi terdedah leher sane sini
"wah putih gebu nye! "

Subahanallah..
kadang kala mudah betul iman dan pendirian dalam dada ni goyah.. jadi seorang wanita itu kenapa mudah sangat kagum dengan kecantikan orang lain..kenapa mudah sangat rasa cemburu pada apa yang orang lain ada..

1. kagum dengan orang lain


kita selalu kagum dengan kelebihan orang lain tanpa explore apa yang diri sendiri boleh buat like kalau ada sorang kawan ni cantik punyai ribuan secret admire kita pun bersungguh-sungguh nak jadi macam dia..buat segala jenis perkara yang dia buat..pakai baju macam dia..pakai tudung macam dia..

heh..x payah nak ikut orang sangat lah..x kan dia sapu kunyit dekat muka sebab nak dapat kan warna kulit kuning langsat kau pun nak ikut jugak..


2. nak jugak jadi macam dia tu


untung nye dia tu..dah la tinggi..cantik..pandai..sopan..pendek kata memiliki segala kebaikan kat dunia ni .. lepas tu dapat pakwe kaya pulak tu..tiap-tiap minggu date naik kate besau..issh! jeles..

siapa tak jeles tengok kawan dapat meneyerap segala bentuk kebaikan dunia tu kan..

tapi jangan la sebab tu kita mencari pakwe yang sebijik macam yang dia ada..tak semua orang akan dapat apa yang dia nak..

siapa tahu disebalik kelebihan seseorang itu sebenarnya ada kekurangan...

mungkin dalam kekurangan yang kita miliki itu sebenarnya tersembunyi kelebihan kita

"jangan terlalu mencari apa yang kita tak mampu miliki tetapi hargai lah apa yang kita ada dan gunakan nikmat itu denga sebaiknya"


thanks for reading this

if you like my blog please like my page to..Syie Mazlan Blog

6 comments:

Si Pujangga said...

syukur apew yg ade.. :)

iMBobo said...

nnt tgk fesyen rmbt kt akhirat plak.. :)

GincoMerahJambu said...

si Pujangga: alhamdullilah

GincoMerahJambu said...

iMBobo: heeee

Hana Foswana said...

yess..sgt setuju! terkadang terlampau mengkagumi seseorang smpai tak sedar kelebihan diri..bersyukur dgn diri..^^

emeera asnary said...

dah lameee x on9, ghupe nye dah ade header baru laaa kak syie, chantek, ehem, peras ugut syura yek ? hehe

*entry kak mang kasi sentap iman saya jap ! hehe ;P