selamat berhujung minggu semua! ..baru hari ni ada lah sedikit idea yang dapat dikeluarkan dari otak yang tak mampu berfungsi dengan agak baik beberapa hari ini..
aku memang update blog hari-hari..tapi tak rupe update pulak rasanya..letak-letak gambar, tulis tajuk, describe siket-siket lepas tu blah..tutup blog..*tidoo...Zzzzzzzzz ..
hari rabu lepas aku
my forever favorite pudding
Bahan-bahan:
PUDING:
roti gardenia (lebih sedap butterscotch)
susu segar 500ml
telur 2 biji
satu sudu teh esen vanilla
gula 4 sudu besar
2 sudu besar butter/majerin
kismis untuk hiasan atau boleh gunakan badam cincang atau badam yang dipotong nipis
Kuah:
2 sudu besar tepung kastard
(lebih baik di bancuh dahulu dengan air supaya tak berketul dalam periuk)
3 sudu gula
1 tin susu cair
cara-caranya:
1. sapu loyang dengan mentega supaya tidak melekat nanti
2. susun roti dalam loyang
3. pukul telur, butter, gula, esen vanilla dan susu segar
4. tuang kedalam loyang yang dah ada roti tadi
5. bakar pada suhu 140 dalam masa 30 hingga 40 minit
(bergantung pada kepantasan oven korang..oven aku dah agak lama sebab tu agak lambat sikit nak masak)
untuk kuah:
1.masukkan susu cair dan gula untuk dicairkan
2. masukkan tepung kastard yang telah di bancuh dengan sedikit air tadi
(jangan biarkan kuah terlalu likat sebab nanti bila dah sejuk ia akan jadi lebih likat)
selamat mencuba!
4 comments:
ALahai sedapnye nmpak~~ nk buat x larat..tgh mengidam ni.. huhu =.=
alamak ai..
suke2 panggil org poyo..
hehe
sekeh pale baru taw
gonna try this :)
tq syie .
okay hari ni faa balik umah, nak cuba!! hee :) sedapnya tengokkk
Post a Comment