agak-agak ada setahun kot tak pernah post apa-apa resepi dekat sini, bukan sebab kita malas masak taw. tapi malas lah nak update entri resepi-resepi yang berlambak kat blog-blog ni, sebab kita pun ambik dari sana jugak..
lagi pun tak semua benda yang first try terus perfect, macam yang first time syie buat pun sampai tertidur bagun balik pukul 5 pagi tengok oven dah berasap sebab mengada baking pukul dobelas malam. padan muka terhangus lepas tu melekat kertas minyak dekat loyang.
lalu buruk jadinya loyang kesayangan hadiah mama ;(
first pavlova
dalam hati sebenarnya tak puas hati sebab bahagian dalam tu tak tebal macam dalam gambar kat google, yang luar-luar pun kenapa tak crunchy macam yang pernah makan
haa..macam ni
faham tak bila hati memberontak, tak puas hati kenapa orang lain boleh kenapa aku tak boleh?
maka semalam terhasil lah
pavlova bogel
eh tak tak tak,
nah kita bagi resepi dulu
pavlova gebu gebas rasa macam marhsmallow di dalam
bahan-bahan:
4 biji telur- ambil yang putih sahaja (tapi syie guna 5)
3/4 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
esen vanilla
(secukup rasa tapi syie letak lebih sikit untuk hilangkan bau telur putih tu)
1 sudu besar cuka (syie guna dua)
ini bahan untuk meringue
pertama sekali, panaskan oven pada 150 darjah, (yang ini tolong jangan derhaka pada resepi, siap je korang dah sediakan semua bahan, panaskan terus oven)
jangan lupa alaskan dulu permukaan loyang dengan kertas minyak yang dilukis bulatan diatasnya (tips: lebihkan sikit saiz kertas minyak supaya senang nak tanggal kan daripada pavlova nanti)
yang ketiga: pukul putih telur tadi pada kelajuan paling tinggi, sampai rupanya sama macam cream RUPA BUKAN TEKSTUR, setelah itu masuk kan sedikit demi sedikit gula castor sambil pukul (cuit meringue dengan jari untuk pastikan gula dah betul-betul hancur, kalau masih ada rasa gula, pukul lagi)
yang keempat: GUNAKAN SPATULA/syie guna kaki mixer tu je (^_^)
masukkan tepung jagung, esen vanilla dan cuka dan kacau
yang kelima: masukkan bahan putih (meringue) kedalam loyang korang dan masuk kan kedalam oven
PASTIKAN TURUNKAN SEDIKIT SUHU KEPADA 140/130 DARJAH (API ATAS BAWAH)
................................
untuk topping:
setengah cawan ready made non dairy whipping cream- DIPUKUL sampai berkrim
buah-buahan (anggur, kiwi, oren, mangga, strawberri) OPTIONAL
second try sangat tak menghampakan, semua orang suka..bawak kat pejabat pun orang suka jugak.
Alhamdulillah
(bila pavlova ni menjadi, sesenang je nak potong,)
untuk step by step bergambar korang cari dekat blog cik epal, clear version, aku punye derhaka sesuka hati punya version.
pssttt: kita ade skincare baru yang da bomm!! nanti kita share-share
9 comments:
wahhh..pandai syie buat.nampak sedappp :)
nyummmy. balik umah nnti nk try la. tq for sharing de recipe =)
hye ,done follow your blog ,cantiknyaaa kakak :) adore you .Nanti follow balik tau . hhe
Sori tumpang lalu...
HARGA RUNTUH ! ! ! ! ! ! ! ! !
Vistoria Secret Body Mist 250 ml kini berharga RM35 per bottle.
RM30 per bottle jika anda membeli 3 botol and MORE!!
All delivery, postage not included.
All fragrance..pm me at fb for inquiries. Thank you guys!
http://www.facebook.com/Caricentdotcom...senang2 "like" r skali pages nie huhuhuhu sb byk lg barang2 yg akan diupdate from time to time....
wah bestnya tgk pavlova ni.tgh dok mncari resepi yg best.thanks ye..
http://kasihzhafranzahraa.blogspot.com/?m=1
awk kita try buat awk punye resepi pavlova ni....sb senang..bhan2 pon xdela nk kena pakai cream of tartar bagai n mcm2 lagi....tapi kita dah siap2 sume xnampak pulak kena bakar tuk bape lame...huhu main agak2 je ni...
Kalau telur tu saya pakai 6 p gula saya stil pakai 3 per 4 cawan ada effect x?
I am newbie, hope you can follow my blog :)
Salam. ...Jemput melawat ke blog saya adeenabnhshop.blogspot.com. .nice sharing..tq so much...
Post a Comment