Kesayangan GincoMerahJambu

5 Group Panduan Makanan Bayi

Assalamualaikum..

antara sebab syie masih aktif dan tak pernah deactive facebook (selain untuk upload gambar dan shopping) ialah facebook bukan sahaja tempat untuk kita tengok activiti kawan-kawan, keep in touch dengan mereka walaupun cuma  "like" gambar dan status.

rindu sayangs i
=,=

tetapi facebook juga ada banyak group untuk kita tambah pengetahuan. nak kawen ade group bride to be, nak mengandung ada group yang sesuai untuk mereka yang "try to convince", masa prengnant ada group untuk kita bertanya/berkongsi/tambah ilmu penjagaan semasa hamil dan berpantang, untuk breastfeed ada kumpulan sokongan juga untuk ibu-ibu yang serius nak menyusukan/pump susu untuk anak. ehhh..apa lagi nak??  

usaha nya cuma, tekan search cari group tekan join group dan sedut lah ilmu yang tersedia :)

tapi hari ini nak fokus pada kumpulan pemakanan untuk bayi kita (read bayi sehingga usia dua tahun) kerana dua tahun pertama adalah paling penting dari segi pemakanan terutamanya. dengan wujudnya kumpulan macam ni ibu-ibu boleh bertukar pendapat, bertanya soalan berkaitan dan paling seronok dapat berkongsi resepi. kadang-kadang resepi baby buat I terliur lalu masak untuk diri sendiri..haha!


ini antara 5 kumpulan panduan makanan bayi yang syie suka (sebab group ni aktif)

sebab bila bertanya mesti ada yang bagi jawapan jadi tak lah bila anak tujuh hari tujuh malam tak poopoo I tak tentu arah atau tiba-tiba anak sembelit I pening ingat "tadi aku suap apa eh kat dia, kesian nak melabur pun sampai keluar air mata"




jangan risau nama je english tapi isi kandungan semua bahasa melayu

group ni menarik sebab owner sendiri rajin upload resepi baru hampir setiap hari, resepi baru makna nya lebih banyak idea nak masak untuk baby kan. Ingat taw, group makanan baby bukan sahaja kita bincang tentang makanan tetapi hal-hal yang berkaitan terutama "first-time-mom" banyak soalan nak tanya dari segi alat yang perlu ada, makanan pertama anak, anak sembelit nak buat apa, anak alergik makanan nak buat apa



yang ini optional, syie join sebab baby syie eczema. jadi boleh tengok apa makanan yang sesuai dan tidak . orang dewasa yang ada masalah eczema pun sesuai join group ni



ini pun group bahasa melayu ye. 

group ni pun favourite jugak sebab banyak resepi menarik compile ikut usia baby dan siap ada information tentang natural remedies (baby demam, batuk atau berkahak) natural dan mudah boleh buat di rumah selain bawa anak ke klinik 



kan dah cakap banyak pilihan group facebook untuk kita join tentang makanan anak, nah..ini resepi makanan baby pun banyak ilmu boleh kutip siap boleh beli buku resepi dekat sini cuma untuk bertanya atau post apa-apa agak lambat sebab admin nak tapis dulu. tapi boleh tambah ilmu jugak.




group yeah,,,bahasa ingeris tapi join jugak sebab resepi kat sini pun mengiurkan untuk dicuba nanti lagipun ni public group 


ada lima pilihan group facebook untuk berbincang dan bertanya dari hal mangkuk sudu sampai lah hal kesihatan baby. syie pun kadang terlupa dan tak sempat nak add kawan-kawan dalam group ni, so dengan entry ni harap dapat membantu ibu yang anak dah makan atau bakal makan nanti. masuk banyak group pun tak apa, macam baca buku..lebih banyak baca lebih banyak kita dapat

daripada scroll facebook atas bawah atas bawah for nothing, baik cari ilmu untuk anak kan.. 


xoxo!


p/s: next entry syie review satu website shopping yang tiap-tiap minggu ada sale!!! 
(seronok tau tiap-tiap minggu shopping tapi dapat harga murah!)



2 comments:

Soidah Sofi said...

Tq..bleh jenguk2 nanti..

mas yana said...

yess agree with u..! FB bukan tempat sosial semate2.. tapi jugak dah macam google search.. hehee.. smeua ade..!